ο πλούτος της ελληνικής γλώσσας vol.2


poster-girls-will-be-girls.jpg

γεια χαραντάν μάγκες. ποτές μου δεν κατάλαβα τι θέλει να πει η κατά τα άλλα ανατριχιαστική φωνή του κρητικού παλικαριού όταν τραγουδεί ζαβαρακατρανέμια.ο ήλεος πάλι είναι ήλιος παραφρασμένος ή το τραγούδι κρύβει και αυτό κα΄ποιο κουμουνιστικό μύνημα όπως το πότε θα κάνει ξαστεριά να πάρω το ντουφέκι μου. βέβαια, ως σύγχρονος έλλην σιγά μην κάνω μάνες δίχως γιους, εδώ μια σφεντόνα δεν κουμαντάρουμε καλά καλά. Αλλά ζαβαρακατρανέμια και αλληλούια μετα, μήπως είναι κα΄τι θρησκόληπτο, μήπως είμαι βλάκας και δεν καταλαβαίνω? η πικρή αλήθεια είναι βέβαια πως ποτέ δεν έκατσα να ακούσω όλο το τραγούδι μπας και βγα΄λω καά νόημα βρε αδερφέ και γώ η βασανισμένη ψυχή της θεσσαλίας, γνήσιος απόγονος κολιγοτσιφλικάδων και λίγα λέω. ζαβαρακατρανέμια θα μπορούσε να είναι και μια καμουφλαρισμένη έκφραση για κάτι άλλο. και όντας κρητικός ο τραγουδιάρης, μπορεί πχ εκεί στα  ζωνιανά και στα ανώγεια ή στον πύργο ηλείας να το λένε για κάτι άλλο όπως πχ χασισοφυτείες και λοιπά δενδρύλια:πως πάνε ρε σίφη τα ζαβαρακατρανέμια? θεριεύουν…η σε μια αργκό του υπόκοσμου θα μπορούσαν να είναι τα όπλα:τι παίζεις?ζαβαρακατρεανέμια και δεν συμμαζεύεται… ή στην ήρεμη οικογενειακή ζωή που όλα είναι ρόδινα, και ο μπαμπάς και η μαμα δεν θέλουν καταλάβει το μικρό τους παιδί ότι πανε για σεξ, λένε πολύ απλά:πάμε για μια ζαβαρακατρανέμια στα γρήγορα? βέβαια αυτό εγκυμονεί κινδύνους, όπως το παιδί να παρανοήσει και να καταλάβει ότι του καπνίσει αλλά δεν βαριέσαι, που να καθεσαι να εξηγείς τώρα στο μούλο για αγάπες, αιδοία και κουραφέξαλα.

κουραφέξαλα.μεγάλη λέξη.5 συλλαβές που γεμίζουν το στόμα με σάλιο, ανεβάζουν την αδρεναλίνη, (ποτέ δεν πρόκειται ούτε καν να την σκεφτείς σε φάση ηρεμίας)φχαριστιέται ο λάρυγγας, και είναι ευρέως επιτρεπτή. μπορεί να την πει ο υφί- στον προϊ(στάμενο), ο φαντάρος στον λοχαγό (και να πάει μόνο 5 μέρες φυλακή),  το κλεφτρόνι στον ασφαλίτη(και να φάει μόνο 3 φάπες), ο παραβάτης του Κ.Ο.Κ. στον τροχόμπατσο και να την γλιτώσει με μια προειδοποίηση.το καλό είναι ότι κανείς δεν μπορεί να σου κάνει μύνηση γιατί του είπες κουραφέξαλα. επίσης είναι λέξη που χρησιμοποιείται ίδια και σε ενικό και σε πληθυντικό αριθμό(αν και το κουραφέξαλο έχει ακουστεί σε τοπικές διαλέκτους.μπορείς να την χρησιμποιήσεις και σαν προσφώνηση προς aντικατάσταση του μαλάκα:άντε ρε κουραφέξαλα.φτύσ’τα μπούτια σου μωρή κουτσάφλα!

άλλες λέξεις που δεν σημαίνουν τίποτα και χρησιμοποιούνται ευρέως είναι ο τσαχπινογαργαλιάρης, η μαριλόπιτα και το αυτού ως τπικό επίρρημα(είναι κανείς αυτού;). σε αυτή την οικογένεια τείνει να ενταχθεί  και η καραφλογεννήτρια.αυτά στο vol.3.

μια που κανείς άλλος δεν κάνει ποστ αυτές τις μέρες γιατί όλοι αναρρώνουν από τα ξενύχτια αφού υποστείκατε όλο αυτό, πάρτε και ένα mp3 γιανα γουλάρετε όταν τζαμέρνετε.

ταινία β’ διαλογής(ραδιοφωνικό σποτ) 

Advertisements

One comment

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s