ο πλούτος της ελληνικής γλώσσας (μούντυεμπιθρι)


Κλαπέτο SCANIA

φυσικά δεν θα ασχοληθούμε σσήμερα με το άφτερτέηστ των εκλογώνε, δεν μας νοιάζει γιατί όπως άλλωστε έχετε καταλάβει, δεν ζούμε στην Ελλάδα.Όντας όμως έλληνες και περήφανοι μάλιστα, σήμερα το μάθημά μας θα εστιάσει σε μια ιδιαίτερη ελληνική λεξούλα που έχει μάλλον χίλιες και μία χρήσεις, την συναντάς συχνά, όμως δεν υπάρχει στυο λεξικό του ελευθερουδάκη και κανείς δεν γνωρίζει την προέλευσή της.

ΚΛΑΠΕΤΟ. Ναι αγαπητοί μου φίλοι, όλοι έχουμε ακούσει την έκφραση άθελά μας και μη «θα σου γαμήσω το κλαπέτο».
εδώ η λέξη ίσως σημαίνει: το μουνίπουσεγλίσταγερεμαλακα, το μουνί σου, το κωλί σου, το κεφάλι.Χρησιμοποιέιται συχνότατα δε ως τέτοιας σημασίας από γηπεδόβιους, νταλικαντζήδες και χειριστές αργαλειών στη Βέροια και στο δυτικό μέρος του Ρότσεστερ, Ν.Υ.

επίσης η έκφραση «γαμώ το κλαπέτο σου ρε μαλαξ».που σημαίνει (ίσως)το κεφάλι-ξανά- αλλά εδώ μιλάμε για το πάνω κεφάλι, την ιδέα που ήταν γαμάτη ή γαμημένη ανάλογα με τα υπόλοιπα συμφραζόμενα.Ως τέτοια έννοια χρησιμποιείται από τους υπάλληλους γραφείου και τους ταξιντζήδες αθηνών και της λοιπής ανατολικής κυρίως αττικής όταν ο μπροστινός οδηγός κάνει ανείπωτες και απροσδιόριστες κινήσεις που απαγορεύουν την προσπέραση. η ακολουθία της λέξεως μάλαξ δε χρησιμοποιείται για έμφαση είτε με θετικό είτε με αρνητικό τόνο, αν και ο Μάλαξ(το Μ κεφαλαίο)συχνά είναι κουφός, ή τυφλός ή και τα δύο λόγω υπερβολικής και με εξέχοντα ζήλο ενασχόλησης με το αγαπημένο μας χό(μ)μπυ.

«θα σου σκίσω το κλαπέτο»εδώ εκφράζεται και ως απειλή, μπορεί να σημαίνει το χαρτί τουαλέτας, και άντε μετά να σκουπιστείς με τα χέρια. Η χάρτινη υπόσταση αποδίδεται ώστε να μπορεί να σκιστεί και η υπόσχεση – απειλή να παρει σάρκα και οστά.’Εχει δε περισσότερο υποσχετικό τόνο όταν το λέει ένας ανήρ σε μια γυνή πριν τη διάρκεια της συνουσίας.Έχει παρατηρηθεί ομως πως γαμίκοι που είναι όλο λόγια, μένουν στα λόγια(θα…).Ως επί το πλείστον χρησιμοποιέιται από φαντάρους, παλαιούς που απειλούν νεοσύλλεκτους ή από φαντάρους που αρέσκονται να διηγούνται (ψεύτικες συνηθως) εφήμερες ερωτικές περιπέτειεςΠχ. «μετα τι έγινε ρε μεγάλε;-ε, τι ήθελες να γίνει της έσκισα το κλαπέτο και πήρε και πιπέτο».

«μου άνοιξε το κλαπέτο» .όταν κάποιος μας ανοίγει τα μάτια, τα αυτιά, το στόμα με κάτι που μας λέει, μας δείχνει(αι γκόμεναι το χρησιμποιουν σε περίπτωση φλασαρίσματος υπερμεγέθους π’εους), ή όταν μας έρχεται μια ιδέα, σφήνα και μας αρέσει. Επίσης χρησιμοποιείται σε περιπτώσεις ακατάσχετης ροής σκατού σε μορφή τσιρλίασης που λερώνει α)όλη την τουαλέτα άμα προλάβεις να αμολήσεις 34 κιλά σκατόύ σε υγρή μορφή με τη μία αν και κανείς δεν μπορεί να εξηγήσει γιατί αυτές οι υγρές σταγόνες καταφέρνουν και σε γαργαλάνε παρόλη την τριχοφυηιοιία,και β)υπερποτίζει το εσώρουχο και λερώνει το παντελόνι.(βλέπε περίπτωση καπετάν μπασδέκη. Οι γκόμενες με στρινγκ και σορτς στην περίπτωση β, συχνά χρησιμοποιούν την λέξη κλαπέτο σε συνδυασμό με το ρήμα παθητικής φωνής ξεκωλιάζομαι:»ξεκωλιάστηκε το κλαπέτο μου σου λέω από την γαστρεντερίτις…»το δε οπτικό αποτέλεσμα έχει αναφερθεί ως επί το πλείστον ως λίαν αποκρουστικό αλλά περί ορέξεως…

«Μα τι κλαπέτο!» ηλέξη εδώ μπορείνα σημαίνει την κο.χό.λα.(=κοντή χοντρή λαικιά), την κο.χό.τρε(κοντή χοντρή τρεντυ), την μπαλότσα, την μούφα, την τσαπερδονοκολοσφυρίχτρα, την ψωλαρπάχτρα, την ψωλορουφήχτρα, την πιπατζού ξεδοντιάρα, την κολόγρια, την οικολόγρια, την με αξύριστες μασχάλες και ταγάρη χίπισσα που μυρίζει κασέρι κολιος, την γκόμενα που νομίζει πως τα ξέρει όλα περί γκαράζ και προδίδεται όταν δηλώνει άγνοια στους μιούζικ μασίν.οι αυτές έννοιες βέβαι ισχύουν τόσο για τα θυληκά, όσο και για τα αρσενικά και τα ουδέτερα. Επίσης χρησιμποιθείται από πηγαδάκια «καμακιών» όταν θαυμάζουν διερχόμενη περαστική και μπορεί να αναφέρονται είτε στα τσουπωτά οπίσθια, είτε στις αψηφούσες την βαρύτητα βυζούμπες, είτε ανάλογα με την τελευταία μόδα στα ΠΟΔΙΑ(ή στην ποδιά που φοράει ανάλογα το κινκ του καθενός.(βλ.randy housewives).

«Aυτοί δεν έχουν ντιπ κλαπέτο».Τσίπα.δεν εχουν τσίπα.χρησιμοποιείται από τον απλό καθημερινό λαό όταν αναφέρεται στους πολιτικούς, από επίδοξους ροκσταρς που θέλουν να σβήσουν τον ανταγωνισμό και διαλαλούν την απουσιά ταλέντου τοιουτοτρόπως(π.χ. κι8αρίστας κλαπέτο, ντράμερ χωρίς κλαπέτο ρυθμού(εγώ)).Συνη΄θως πρόκειται για πικρόχολους και λίαν κομπλεξικούς χαρακτήρες όπως η αφεντιά μου.

ΡΗΤΑ:»κλαπέτο το κλαπέτο γεμίζει το σακούλι, πίσω έχει το κλαπέτο την ουρά, αναμομαζώματα, κλαπετοσκορπίσματα, αγάλι αγάλι γίνεται η αγουρίδα κλαπέτο,άντε κλαπετίσου, καβάλα πάνε στο κλαπέτο». οι έννοιες εδώ είναι ξεκάθαρες αν και δεν χρησιμοποιούνται δοκίμως και έχει ευθαρσώς αντικατασταθεί από τις λέξεις φασούλι, αχλάδα, διαολό-, μέλι, γαμήσου, εκκλησία.

επίσης έχει αναφερθέι η ύπραξη αρθρωτού κλαπέτου χωρίς γνωστά αποτελέσματα και επιβεβαίωση επιστημόνων, το κλαπέτο εξάτμισης που αποτελέι πονοκέφαλο η σωστή επιλογή τους από τους απανταχού καγκουρομηχανόβιους.Εγώ πάντως τη λέξη τη συνάντησα στο σινεμά και παραθέτω ευθύς αμέσως:

κλαπέτο:σύστημα που βρίσκεται ανάμεσα στο φανάρι και το φιλμ και μπλοκάρει το φως πριν φτάσει το φιλμ.

και επειδής σας αγαπώ όπως άλλωστε έχει διαλαλήσει και η μαρία αλιφέρη, πάρτε και ένα εμπιθρί σπάνιο μεν , κλασικό μούντυ δε. Δε κριέσιονς στο φανατστικό αηβ πέηνντ μάη (ζήσε να φας τριφυλλι) ντιούζ(μην το μπερδεύετε με τους ντιουκς ή το ντουζ)

The Creations – I ‘ve Paid My Dues

 

Advertisements

12 comments

 1. nofunkydrummer

  Επίσης το κλαπέτο το βάνουμε για να μη Γκαίη το φιλμ την ωρα που προβάλλεται η προβολή μας

  Η προβολή προβάλλεται , το σουβλί σουβλίζεται, το κωλι κολάζεται, το ριχταρι ρίχνεται , το βούρλο βουρλίζεται ο στρόβιλος στροβιλίζεται, όπως επίσης η κάβλα πολλές φορές μπορεί να είναι καβλωτική.Προσοχή.Επόμενο ποστ:γιατί όλα τα επίθετα σε -άτο τονίζονται στην παραλήγουσα και ως τέτοια υποδηλώνουν τρόπο να συνουσιαστείς μόνα τους ή σε συνδυασμό με άλλα επίθετα ή επιρρήμματα.Π.Χ.ανάποδα κοφινάτο βιδωτό.

 2. ένας

  Κυριολεκτικά, φρένο σε βαρέα και ανθυγιεινά οχήματα. Μεταφορικά, κάτι το απροσδιόριστο, όσο και αποδημητικό. Μεταναστεύει όταν εργαζόμαστε πολύ ή κατόπιν εκπλήξεως.
  Κάποιες φορές αντικαθίσταται από το καυλί, το καφάσι, τη μαγκιά, το σκατό και άλλες αφηρημένες έννοιες που ψάχνουν ευκαιρία για να ξεχειμωνιάσουν στους τροπικούς.

  -#
  Προς κο
  «κλαπέτο». Αυτή η βαλβίδα ουσιαστικά περιορίζει τη διατομή της εξάτμισης … σημαντικά ωστόσο οφέλη που προσφέρει το κλαπέτο στο φρενάρισμα πρέπει …
  georgepehli.googlepages.com/Jacobsenginebrake_4upload.pdf – Παρόμοιες
  #
  Τύπου κλαπετο στην κατηγορία Γρίλιες Εξαερισμού – Στόμια …
  αρχική – προϊόντα · Γρίλιες Εξαερισμού – Στόμια – Διαφράγματα. Τύπου κλαπετο. Κατασκευασμένοι από γαλβανισμένο χαλύβδινο έλασμα πάχους 1,5 mm και παρέχεται …
  http://www.sivar.gr/gr/…TYPE/139 – Προσωρινά αποθηκευμένη – Παρόμοιες
  #
  ΘΕΡΜΑΝΣΗ – ΚΛΙΜΑΤΙΣΜΟΣ – ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΙΚΑ – Ερώτηση για τρόπο εγκ/σης …
  3 δημοσιεύσεις – 2 συντάκτες
  Ο υδραυλικός που έκανε τις πρόσθετες εγκαταστάσεις, μου είπε ότι θα έπρεπε το κλαπέτο να είναι μακρυά από τον μηχ/να για να μην φρενάρει τα λύματα και …

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s